Η φλεβική θρόμβωση (ή φλεβοθρόμβωση ή θρομβοφλεβίτις) είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το αίμα από υγρή μορφή μετατρέπεται σε στερεή μορφή μέσα στο φλεβικό δίκτυο (θρομβώνεται).
Αυτό έχει ως κύριο αποτέλεσμα να διακόπτεται η ροή εντός του τμήματος της φλέβας που πάσχει και συνεπώς να δυσχεραίνεται η επιστροφή του αίματος προς την καρδία.
Ταυτόχρονα, ιδίως τις πρώτες ώρες/μέρες μιας θρόμβωσης υπάρχει το σπανιότερο ενδεχόμενο ένα τμήμα θρόμβου να αποκοπεί από το σημείο που σχηματίστηκε και να ταξιδέψει δια μέσου του φλεβικού δικτύου προς την καρδία και κατόπιν στους πνεύμονες (πνευμονικές αρτηρίες).
Εκεί ενσφηνώνεται και δημιουργεί μια πιο πολύπλοκη και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση την πνευμονική εμβολή.
Η φλεβική θρόμβωση διακρίνεται σε δύο βασικούς τύπους, την επιπολής φλεβική θρόμβωση (επιπολής θρομβοφλεβίτις) και την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Στην πρώτη περίπτωση η θρόμβωση του αίματος περιορίζεται στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο και στη δεύτερη στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο.
Σπανιότερα μπορούν να συνυπάρχουν θρομβώσεις και στα δύο αυτά φλεβικά δίκτυα.
Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε μια θρόμβωση είναι πολλά.
Συχνά απαιτείται η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου για να δημιουργηθεί μια θρόμβωση.
Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η φλεβική ανεπάρκεια και κιρσοί, πρόσφατη χειρουργική επέμβαση (ιδίως ορθοπαιδική ή γυναικολογική), ατομικό ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, πρόσφατος κλινοστατισμός ή ελάττωση της κινητικότητας, ηλικία (ιδίως μετά τα 50έτη), οικογενειακό ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης/θρομβοφιλία, εγκυμοσύνη, τραυματισμός φλέβας ή τοποθέτηση φλεβικού καθετήρα, παχυσαρκία, άλλα νοσήματα (κάποια αυτοάνοσα, κακοήθιες, καρδιοπάθειες, κ.α.).
Το σημαντικότερο και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πρόληψη.
Ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου, λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα.
Για παράδειγμα, η ταχεία κινητοποίηση των ασθενών ή η προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή μετεγχειρητικά ή, φυσικά, η αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών.