Η αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριοπάθεια ξεκινάει με την επιθετική ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου και κυρίως με τη διακοπή του καπνίσματος και τον έλεγχο της χοληστερίνης.
Φυσικά, παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία πρέπει και αυτοί να ελεγχθούν.
Φαρμακευτικά κυρίαρχο ρόλο έχουν τα αντιαιμοπεταλιακά (π.χ. ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη) και οι στατίνες (φάρμακα και για τη ρύθμιση της χοληστερίνης).
Ακρογωνιαίος λίθος στη αντιμετώπιση ιδίως των μη προχωρημένων σταδίων της νόσου είναι η βάδιση.
Αυτό γιατί έχει σαφώς βρεθεί ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, η συστηματική βάδιση οδηγεί σε αύξηση της απόσταση βάδισης.
Συνεπώς κάποιος ασθενής που εμφανίζει συμπτώματα μετά από π.χ. 300 μέτρα, μπορεί μετά από λίγους μήνες άσκησης να αυξήσει σημαντικότατα την απόσταση αυτή και έτσι να ελέγξει αποτελεσματικά τη νόσο και να αποφύγει σοβαρές επιπλοκές.
Όταν όμως η απόσταση βάδισης είναι μικρή (είτε αντικειμενικά μικρή, είτε μικρή σε σχέση με την καθημερινότητα του ασθενούς) και δεν βελτιώνεται με τα παραπάνω, τότε και μόνο τότε ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε χειρουργικά, με κλασικές χειρουργικές μεθόδους ή με ελάχιστα επεμβατικές ενδαγγειακές μεθόδους.
Στην περιφερική αρτηριοπάθεια κυρίαρχο στοιχείο που θα οδηγήσει σε επέμβαση είναι το σύμπτωμα του ασθενούς και όχι πχ μια στένωση 80% από μόνη της σε κάποια αρτηρία σε κάποιο υπερηχογράφημα.
Η αγγειογραφία είναι και αυτή η εξέταση που θα καθοδηγήσει τον αγγειοχειρουργό να επιλέξει την μέθοδο αντιμετώπισης.
Συνήθως σήμερα ένας μεγάλος αριθμός βλαβών μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενδαγγειακές μεθόδους, όπου συνήθως με μόνο ένα απλό τρύπημα στο δέρμα, η στενώσεις στην αρτηρία ενδιαφέροντος "ανοίγουν" με τη βοήθεια ειδικού μπαλονιού ή/και στεντ (διαδερμική αγγειοπλαστική).
Σε περίπτωση που κρίνεται από την αγγειογραφία ότι δεν είναι δυνατή η ενδαγγειακή αντιμετώπιση ή σε περίπτωση που αυτή αποτύχει, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά η πάθηση και αυτό που γίνεται είναι πρακτικά η παράκαμψη της βλάβης με τη βοήθεια ενός μοσχεύματος (by pass - από φλέβα ή συνθετικό).
Βεβαίως, υπάρχει και ένα ενδιάμεσο φάσμα βλαβών, για την αντιμετώπιση των οποίων γίνεται συνδυασμός και των δύο μεθόδων.